Categorii
calatorie Fără categorie news timp liber travel turism

Muzeul Mineritului, comoara orașului Petroșani

Muzeul Mineritului se află în municipiul Petrosani, iar accesul se poate face din Drumul European (DE) 79, lângă Piaţa centrală din oraș. Muzeul conține câteva mii de piese care atestă istoria mineritului din Valea Jiului. Sunt documente originale, fotocopii, schițe, utilaje miniere, salopete ale minerilor și multe alte obiecte ce conturează foarte bine munca acestor oameni.

”Muzeul a fost fondat în anul 1961, a avut ca sediu o altă clădire situată unde este acum parcul Carol Schreter. În 1966, începuse o politică pentru foarte multe donații , pentru dotări a muzeului, și în 1967 pe 4 august, a fost inagurat în clădirea prezentă, care se află și pe lista monumentelor istorice. După 1967, muzeul a avut mai multe conduceri, în principal a fost un muzeu tehnic și bazat pe multe fapte muncitorești. După 1990, muzeul a intrat într-un timp al libertății, care a culminat cu reconstrucția muzeului începută în 2018 și muzeul a fost reabilitat, am putea spune, fundamental. Atunci avea doar un etaj cu șase săli, acum avem trei niveluri, avem subsolul și mansarda, practic putem vorbi despre un muzeu trei în unu. În mansardă se află Muzeul Muntelui și un punct etnografic, realizat de colega mea, Erica Mușa. Muzeul Muntelui este realizat de Asociația schi turism montan Pro-Parâng”. a declarat Marian Boboc, muzeograf la Muzeul Mineritului.

sursă foto: editiadedimineata.ro

Când la muzeu a avut loc momentul inagural, a luat parte și Ludovic Orban, fost prim-ministru al României: ”Am ţinut să fiu prezent aici, de Ziua Minerilor, în Valea Jiului, pentru a da un mesaj foarte clar, către muncitorii de aici şi pentru cei care îşi câştigă existenţa în minerit. Guvernul care îl conduc este foarte atent şi sensibil la problemele din Valea Jiului şi vom găsi soluții pentru rezolvarea problemelor lor.” potrivit crjonicavj.ro

La 4 august 2011, s-au sărbătorit 50 de ani de existență și muzeul a ajuns să adăpostească peste 4.000 de exponate specifice. Conform Legii Muzeelor și a Colecțiilor Publice nr.311/2003, actualizată în 2012, și a Normelor de Clasificare publicate în Monitorul Oficial în 2007, instituția din Petroșani reprezintă un muzeul de știință și tehnică, de importanță locală, care deține în patrimoniul său muzeal, bunuri culturale mobile, reprezentative pe plan local.

Sursă informații: cronicavj.ro, gohunedoara.com 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s